EkoNu! nyhetsbrev - September 2017

Nu är hösten här även om det knappt hunnit vara någon sommar. Bönderna kämpar på åkern för att få in skörden som nu är mycket sen p.g.a. den svala sommaren. I skrivandets stund har vi hunnit tröska ekokornförsöket, men havren och vårvetet står ännu på åkern och mognar. Nu hoppas vi på en lång varm och torr höst!

Nyhetsbrevet är långt denna gång, mycket är på kommande och en hel del har hänt sedan sist. Bland annat har vi fått ett nytt världsrekord i Finland i ekogrötätning och vår kollega Thomas Snellman har fått nordiskt matpris för REKO-konceptet.

I höst/vinter är mycket intressant ekoprogram på kommande, bland annat ordnas ekoseminarium på KoneAgria och Greppa Marknaden projektet ordnar en seminariekryssning till Stockholm med tema ekospannmålsmarknaden. Läs om detta och mycket mer i brevet nedan och i Händelsekalendern på vår hemsida!

Thomas Snellman fick Embla pris för REKO- konceptet i kategorin Nordisk matentreprenör

Vinnarna i den första nordiska mattävlingen Embla korades i Köpenhamn i slutet av oktober. Vi är glada att meddela att vår kollega Thomas Snellman, som utvecklat och spridit Reko-handelsmodellen för närmat, kammade hem vinsten i kategorin Nordisk matentreprenör. Läs via linken en hälsning från Thomas där han själv berättar hur han nominerades. Mer om Embla hittas här: www.emblafoodaward.com/

Färskt världsrekord

Den 6.9. åt finländarna ekologisk gröt mot ett nytt världsrekord.
Den 7.9. blev det klart att världsrekordet sattes med 390 230 portioner ekogröt.

Olika evenemang pågick runt om i landet (se en video här) och närmare var fjärde kommun var med genom att bjuda på ekogröt i t.ex. daghem och skolor.

Ekosortförsöken

Man har kunnat följa ekoförsöken under sommaren genom uppdateringar på hemsidan, från årets säsong finns 10 inlägg som ni kan bekanta er med på: www.ekonu.fi
I skrivandets stund har vi skördat ekokornrutorna. Nu hoppas vi på fint väder för att resten av rutorna ska mogna. Skillnader i mognad har blivit ännu större sorterna emellan pga det svala vädret då värmesumman stiger långsmat. Det finns havre- och vårvetesorter som är helt klara i försöket medan de sena sorterna ännu skiftar i grönt.

Ekologiskt, miljövänligt, närproducerat?

Ekologiskt, miljövänligt, närproducerat? Ibland kan begreppen vara förvirrande.

Den 21.8. publicerade Svenska Yle en bra sammanställning med betydelsen av just dessa begrepp. Artikeln är skriven av Jasmine Nedergård för Yle Österbotten och hon har intervjuat ekolammköttsproducenten Anders Norrback. På vår hemsida finns nu ett kort referat samt länken till hela artikeln: www.ekonu.fi 

Yrkesexamen för odlingsträdgårdsmästare med inriktning på ekologisk produktion

I oktober startar Yrkesakademin i Österbotten (YA!) upp en ny grupp med odlingsträdgårdsmästarstuderande med inriktning på ekologisk produktion. Grundkunskaper inom området är en förutsättning, tex lång arbetserfarenhet inom området, grundexamen inom trädgårdsskötsel eller någon annan liknande grundexamen.
Studierna är personligt anpassade och är beroende på tidigare kunnande. YA  meddelar att det ännu möjligt att söka till denna utbildning. För mer information: utbildare Elina Ihamäki, [email protected], tel. 044-750 3233.

HÄNDELSEKALENDER
Ekologiska livsmedelsdagen – Luomuelintarvikepäivä 5.10.

Ekologiska livsmedelsdagen – Luomuelintarvikepäivä hålls 5.10.2017 i Finlandiahuset.
Dagen består av många bra föreläsningar (se program här) och i slutet av dagen delas också priset ut till årets ekoprodukt.
Anmälan senast 29.9. Mer info i händelsekalendern.

FM i Mathantverk i Raseborg 4-6.10. & Slow Food Festivalen i Fiskars bruk 7-8.10.

FM i Mathantverk 2017 hålls 4-6 oktober på Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, Raseborg.
Till hemsidan här: www.novia.fi/mathantverkfm/
EkoNu! arrangerar en paneldiskussion kring ursprungssorter under tillställningen, fredag 6.10.2017 kl. 11.30-12.30.
Mer info på vår hemsida!

Projekt EkoNu! deltar i Slow Food Festivalen i Fiskars bruk 7-8 oktober tillsammans med SLC och SLC Nyland. Kom och diskutera ekologisk produktion och ekologiska livsmedel med oss! Vi bjuder också på ekologiska smakprover.

Nationella Ekodagarna 9-10.10.2017

Nationella Ekodagarna, Valtakunnalliset Luomupäivät, ordnas i Kuopio 9-10.11.2017
Ekodagarna består av mångsidiga talturer, diskussioner och utflykter. Mer info om årets program på: Luomu.fi
Bekanta er med fjolårets presentationer här: Luomupäivät 2016

Ekoseminarium på KoneAgria 14.10.

Under KoneAgria i Tammerfors 12-14.10. ordnas ett ekoseminarium av ProAgria och Luomuliitto. Seminariet går av stapeln på lördagen den 14.10. kl. 12-16:00.
Bekanta er med programmet på vår hemsida
Mer info också på Luomuliittos hemsida: www.luomuliitto.fi/koneagria2017/

Ansvarsfull livsmedelsupphandling Vasa 24.10.2017 kl 14-17

Välkommen till en eftermiddag om livsmedels- och måltidstjänster med beaktande av upphandlingslagen som trädde i kraft den 1.1.2017. Tillfället ordnas i samarbete mellan EkoCentria, Yrkesakademin i Österbottens projekt EkoNu! - För ekobranschen i Svenskfinland och Boden.
Tid: Tisdag 24.10.2017 kl. 14-17
Plats: Yrkesakademin i Österbotten, Campus Kungsgården, Auditoriet, Kungsgårdsvägen 30 A, 65380 Vasa
Det är också möjligt att delta via streaming på nätet. Ange vid anmälan om du deltar på plats eller via nätet. Anmäl dig senast fredag 13.10. till [email protected], tfn 044 785 4648.
Program och mera information: www.ekonu.fi

Greppa Marknaden ordnar en seminariekryssning till Stockholm 29.11-1.12 med tema ekospannmålsmarknaden.
EkoNu! kommer att vara med på kryssningen och delar ut bland annat infomaterial.
Seminariekryssningen består av föreläsningar, paneldebatt, workshop och även studiebesök i Sverige. Se hela programmet i händelsekalendern!

- Micaela Ström, EkoNu!